Převzato z článku Top 10 Healthy and Cheap Foods na serveru Discovery TLC.
10) Hnědá rýže – Za cenu pouhých 10 centů za čtvrtinu šálku je to mnohem lepší alternativa oproti bílé rýži. Zrnko rýže se skládá z několika vrstev a při výrobě bílé rýže je několik horních vrstev odstraněno, takže vznikne krásně čistá rýže s téměř žádnými původními živinami. Při výrobě hnědé rýže se odstraní pouze svrchní slupka, takže v ní zůstanou všechny živiny. Hnědá rýže obsahuje více vlákniny a důležitých minerálů jako hořčík a zinek.
9) Fazole – Fazole jsou dobré pro vaše srdce. Jsou plné vlákniny, proteinů a zdravých tuků. Mají nízký glykemický index, což znamená že uvolňují energii do krve postupně – díky tomu se budete déle cítit syti a neunavíte se tak brzo. Můžete je koupit ve spoustě různých forem a spoustu druhů.
8) Vajíčka – Ačkoliv tomu tak v poslední době nebylo, vajíčka opět získávají na oblibě. Naproti rozšířenému názrou vajíčka nejsou „cholesterovou bombou“ a když sníte jedno nebo dvě denně, nemělo by to zvýšit pravděpodobnost infarktu ani mrtvice. Ve skutečnosti jsou vajíčka plná proteinů. Jedno vejce vám dodá 11% doporučené denní dávky proteinů při pouhých 68 kaloriích. Také vám pomohu při hubnutí. Jedna studie dokázala, že lidé, kteří si k snídani dali vejce zhubli dvakrát tolik než ti, jenž snídali „bagel“ i přesto, že příjem kalorií byl stejný.
7) Sladké brambory – Typická sladká brambora obsahuje vápník, vlákninu, draslík, vitamin A a vitamin C. A jezte je i se slupkou…jsou plné antioxidantů.
6) Tuňák z konzervy – Ryby jsou dobré pro vaše srdce i mozek. Tuňák v konzervě je lepší proto, že je levnější než tuňák v restauraci. Tuňák je významný zdroj proteinů a obsahuje celou škálu minerálů a vitaminů. Tuňák vašemu tělu poskytuje nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Tyto kyseliny snižuji cholesterol, ovládají krevní tlak a také snižují riziko mrtvice nebo infarktu. Mějte však na paměti že tuňák v plechovce (konzervě :-)) obsahuje i rtuť, takže byste ho NEMĚLI JÍST KAŽDÝ DEN.
5) Banány – Existuje nějáký víc stylový jídlo než banán? Dodává se rovnou ve vlastním balení, je přenosnej a plnej vlákniny, draslíku a živin. Atleti mají rádi banány kvůli draslíku a energii z vlákniny. Banány mohou snížit riziko srdečních onemocnění, pomoct při vředech nebo při zácpě a také chrání vaše ledviny. Jsou opravdový „superjídlo“ :-). Banánovník může být vysoký až 8 metrů a přitom patří do stejné skupiny jako orchideje a lilie.
4) Celozrnné těstoviny – Celozrnné (nebo vícezrnné) těstoviny mají třikrát více vlákniny než těstoviny obyčejné. Vláknina snižuje riziko vzniku sdečních onemocnění nebo cukrovky a také vás rychleji a na déle zasytí.
3) Mražená zelenina – Nemůže se rovnat čerstvé a jestli si můžete vypěstovat vlastní, důrazně to doporučujeme. Mražená zelenina však může být alespoň téměř stejně výživná jako čerstvá. Mrazí se totiž na vrcholu čerstvosti, kdy jsou živiny nejlépe zakonzervovány.
2) Rajčata v plechovce – Studie prokazují, že některá jídla pomáhají tělu lépe vstřebávat živiny. Rajčata jsou jedno z nich. Vařená rajčata umožňují tělu vstřebat více lykopenu – silného antioxidantu. Také obsahuje množství vitaminu A a C. A co je ještě lepší: když zkombinujete lykopen s malým množstvím tuku – řekněm například olivového oleje – je vstřebávání ještě lepší! Tak běžte a udělejte si Itálii :-) A nezapomeňte na celozrnné těstoviny ;-)
1) Steak – Pro udržení kondice nemusíte rovnou vyřazovat červené maso z vašeho dietního plánu. Musíte si jen správně vybrat. Libové kusy hovězího obsahují méně nasycené tuky než obvyklé kusy masa a navíc obsahují zdravé množství proteinů, železa, zinku a vitaminů.
Nejnovější komentáře