Lykopen

Lykopen je červené rostlinné barvivo a zároveň jeden z nejsilnějších antioxidantů. Při pravidelné konzumaci snižuje riziko výskytu rakoviny (především prostaty), cholesterolu v krvi, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, udržuje činný imunitní systém, zabraňuje  stárnutí kůže a slouží jako ochrana před negativními účinky UV záření.

Nejbohatšími zdroji lykopenu jsou rajčata (zvláště pak rajčatová štáva), melouna a guava. Lze ho zakoupit i ve formě potravinového doplňku.

Lykopen v potravinách

Zdrojμg/g
Momordica cochinchinensis2 000 - 2 300
Rajče8,8 - 42
Rajčatový džus86 - 100
Rajčatová omáčka63 - 131
Kečup124
Vodní meloun23 - 72
Růžový grapefruit3,6 - 34
Růžová guava54
Papája20 - 53
Šípky7,8
Meruňka< 0,1
Sdílet:
  • RSS
  • PDF
  • Print
  • MySpace
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Slashdot
  • Digg

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>