Lykopen je červené rostlinné barvivo a zároveň jeden z nejsilnějších antioxidantů. Při pravidelné konzumaci snižuje riziko výskytu rakoviny (především prostaty), cholesterolu v krvi, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, udržuje činný imunitní systém, zabraňuje stárnutí kůže a slouží jako ochrana před negativními účinky UV záření.
Nejbohatšími zdroji lykopenu jsou rajčata (zvláště pak rajčatová štáva), melouna a guava. Lze ho zakoupit i ve formě potravinového doplňku.
Lykopen v potravinách
Zdroj | μg/g |
---|---|
Momordica cochinchinensis | 2 000 - 2 300 |
Rajče | 8,8 - 42 |
Rajčatový džus | 86 - 100 |
Rajčatová omáčka | 63 - 131 |
Kečup | 124 |
Vodní meloun | 23 - 72 |
Růžový grapefruit | 3,6 - 34 |
Růžová guava | 54 |
Papája | 20 - 53 |
Šípky | 7,8 |
Meruňka | < 0,1 |
Nejnovější komentáře