Glykemický index

Glykemický index je hodnota určující rychlost vstřebávání glukózy obsažené v potravině do krve, přičemž čím vyšší hodnota, tím rychleji vaše tělo glukózu vstřebá. Čistá glukóza má hodnotu 100

GI závisí na 4 věcech:
1) Množství sacharidů v potravině – čím více, tím vyšší GI
2) Složitost sacharidů – čim jednodušší, tím je GI vyšší (proto má glukóza 100 – je to nejjednodušší sacharid)
3) Obsahu vlákniny – vyšší podíl vlákniny snižuje GI, protože vláknina obecně zpomaluje vstřebávání cukrů
4) Technologická úprava potraviny

Co je však důležité je, že hodnota GI přímo ovlivňuje pocit hladu a to následovně:
Potraviny s vysokým GI

Potraviny s nízkým GI

Z grafů jasně vyplývá že potraviny s nižším GI vás nasytí na delší dobu. Potraviny s nízkým GI údajně také uvolňují méně volných radikálů.

Změny ve stravování pro snížení GI

Úprava brambor:
pečené / smažené brambory (Gl 95) a vařené / ohřáté v mikrovlnné troubě (cca GI 60)

Večery u televize:
Chipsy (Gl 95) a slané arašídy (GI 20)

Výměna pečiva:
Bílé pečivo (Gl 80-85) a celozrnné pečivo (GI 50-60)

Výměna těstovin:
Klasické těstoviny z bílé mouky (Gl 70) a Celozrnné těstoviny (Gl 40), případně tzv. Al Dante, čili těstoviny z tvrdé pšenice (Gl 45)

Nakonec snad jen jedna informace – dívat se na GI nemá smysl u potravin, které neobsahují žádné nebo jen velmi málo sacharidů. Potraviny obsahující převážně sacharidy (tedy ty, u kterých má GI smysl): pečivo, těstoviny, ovoce, zelenina, přílohy (rýže, brambory, knedlíky, hranolky, …), sladké potraviny (sušenky, sladké pečivo, …)

Připojuji stručný přehled několika potravin a jejich GI. Ostatní lze snadno dohledat na netu a to například zde.

Sdílet:
  • RSS
  • PDF
  • Print
  • MySpace
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Slashdot
  • Digg

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>