Glykemický index je hodnota určující rychlost vstřebávání glukózy obsažené v potravině do krve, přičemž čím vyšší hodnota, tím rychleji vaše tělo glukózu vstřebá. Čistá glukóza má hodnotu 100
GI závisí na 4 věcech:
1) Množství sacharidů v potravině – čím více, tím vyšší GI
2) Složitost sacharidů – čim jednodušší, tím je GI vyšší (proto má glukóza 100 – je to nejjednodušší sacharid)
3) Obsahu vlákniny – vyšší podíl vlákniny snižuje GI, protože vláknina obecně zpomaluje vstřebávání cukrů
4) Technologická úprava potraviny
Co je však důležité je, že hodnota GI přímo ovlivňuje pocit hladu a to následovně:
Potraviny s vysokým GI
Potraviny s nízkým GI
Z grafů jasně vyplývá že potraviny s nižším GI vás nasytí na delší dobu. Potraviny s nízkým GI údajně také uvolňují méně volných radikálů.
Změny ve stravování pro snížení GI
Úprava brambor:
pečené / smažené brambory (Gl 95) a vařené / ohřáté v mikrovlnné troubě (cca GI 60)
Večery u televize:
Chipsy (Gl 95) a slané arašídy (GI 20)
Výměna pečiva:
Bílé pečivo (Gl 80-85) a celozrnné pečivo (GI 50-60)
Výměna těstovin:
Klasické těstoviny z bílé mouky (Gl 70) a Celozrnné těstoviny (Gl 40), případně tzv. Al Dante, čili těstoviny z tvrdé pšenice (Gl 45)
Nakonec snad jen jedna informace – dívat se na GI nemá smysl u potravin, které neobsahují žádné nebo jen velmi málo sacharidů. Potraviny obsahující převážně sacharidy (tedy ty, u kterých má GI smysl): pečivo, těstoviny, ovoce, zelenina, přílohy (rýže, brambory, knedlíky, hranolky, …), sladké potraviny (sušenky, sladké pečivo, …)
Připojuji stručný přehled několika potravin a jejich GI. Ostatní lze snadno dohledat na netu a to například zde.
Nejnovější komentáře